Na enem potovanju sta združeni dva azijska bisera – Vietnam in Kambodža. Obiskali bomo Hanoi, se vkrcali na ladjo in pluli po Halong Bay-u in nato sledi popotovanje proti jugu Vietnama– Hue, Lang Co, Hoi An, Danang, Saigon, delta reke Mekong in s hitrim čolnom v Kambodžo. Vrhunec potovanja je obisk tempelja Angkor Wat, ki je ogromen budistični tempelj, nekateri ga označujejo kot največji religijski spomenik na svetu.

PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

LJUBLJANA  – HANOI

Zbor potnikov na letališču Marco Polo v Benetkah. Let preko Pariza  proti proti Hanoju. Noč na letalu.

- DAN -

2

HANOI

Po pristanku sledi  raziskovanje glavnega mesta Vietnama. Mesto je pred kratkim praznovalo 1000-letnico obstoja in večino časa dolge vietnamske zgodovine je bil Hanoj prestolnica dežele. Čeprav šteje Sajgon več prebivalcev, pa je Hanoj z več kot 6 milijoni prebivalcev mesto, ki izredno hitro raste ter predstavlja politični in upravni center dežele. Mesto parkov in jezer slovi po starem mestnem jedru, ki je sestavljen iz pravega labirinta ulic, kjer lahko spoznavamo značilno podobo mesta. Čaka nas neprekinjena veriga najrazličnejših trgovin, v katerih se lahko popotnik izgublja cel dan in spoznava neskončno ponudbo najrazličnejšega blaga. Obiščemo mavzolej očeta naroda Ho Chi Minha in njegovo življenje spoznamo v bližnjem muzeju. V sklopu spominskega parka si ogledamo pagodo enega stebra, ki simbolizira sveti lotusov cvet. Sledi ogled katedrale sv. Jožefa, etnološkega muzeja in templja literature. Nato pa se potepamo po starem mestnem jedru. Zapeljemo se s kolesom – rikšo in od blizu spoznavamo stari del mesta. Zvečer obiščemo gledališče vodnih lutk, kjer se vse dogaja na vodi ob spremljavi značilne vietnamske glasbe.

- DAN -

3

HANOI – HALONG BAY. (zajtrk, kosilo, večerja)

Po zajtrku nas čaka 3-urna vožnja do Zmajevega zaliva oz. Halong Baya (UNESCO). Odpravimo se na izlet z ladjico in odkrivamo edinstvene lepote kraškega sveta, ki se razprostirajo pred našimi očmi. Iz morja se dviga več kot 2000 apnenčastih otokov, ki zaradi svoje lepote predstavljajo enega najlepših pogledov na svetu. Z ladjico se vozimo med otoki in spoznavamo enkratno naravo. Postanek v prekrasnem zalivu in na ladji nam postrežejo s tradicionalnim kosilom. Odpravimo se na raziskovanje tipičnega kraškega sveta in obiščemo eno izmed najlepših podzemnih jam. Povratek na ladjo in plovba do mraka, ko se zasidramo v prijetnem zalivu. Večerja in počitek na ladji. Spanje na ladji v dvoposteljnih kabinah z WC-ji in tekočo vodo.

- DAN -

4

HALONG BAY – HANOI – vlak za HUE

Po zajtrku nadaljujemo s plovbo po Zmajevem zalivu. Opazujemo lepote kraškega sveta, raziskujemo vasice na vodi, kjer številni prebivalci prežive celo življenje na vodi, ne da bi kdaj stopili na kopno. Presedemo se v majhne čolne in odkrivamo zalive in obalo čisto od blizu. Po želji lahko sedete tudi v kajak in čisto po svoje zaveslate in odkrivate lepote sveta. Po kosilu na ladji se počasi odpravimo proti obali in dalje proti Hanoju. Zvečer se odpravimo na železniško postajo, kjer nas čaka spalnik do mesta Hue. Prijetna noč na vlaku. (PT, Z , K)

- DAN -

5

HUE – PLAŽA LANG CO.

Zajtrk. Po prihodu v Hue se takoj odpravimo na raziskovanje mesta. Mesto leži ob Dišeči reki in dejansko najdeš v mestu vse dišave dežele. 150 let, vse do leta 1945, je bil Hue prestolnica Vietnama. Med 17. in 19. stoletjem je bil v mestu sedež cesarske dinastije Nguyen, ki je nadzorovala skoraj celotno ozemlje dežele. V starem mestnem jedru si ogledamo citadelo s prepovedanem mestom (UNESCO). Mesto je poznano po cesarskih grobnicah in ogledamo si grobnici cesarjev Minh Manga in To Duca. Grobnica To Duca slovi po svoji izjemni arhitekturi, saj jo je cesar uporabljal še za časa svojega življenja kot prostor za sprostitev, molitev, meditacijo. Po večerji sledi dobra ura vožnje do obale Južnokitajskega morja, kjer se nastanimo na čudoviti plaži Lang Co. Nastanitev v hotelu in zaslužen počitek. (H, Z)

- DAN -

6

PLAŽA LANG CO

Zajtrk. Prosto za uživanje in potovalni odklop na tropski plaži. (H, Z)

- DAN -

7

PLAŽA LANG CO – HOI AN

Zajtrk. Prosto za uživanje in potovalni odklop na tropski plaži vse do popoldanskega  odhoda proti Hoi Anu. Od blizu raziskujemo kilometre plaže in spoznavamo tropski svet. Mehka peščena mivka, pesek in voda nam masirajo stopala. Popoldne se po glavni vietnamski cesti zapeljemo proti Hoi Anu. Pred nami je prijetna vožnja do enega najlepših Vietnamskih mest (UNESCO). Panoramska cesta nas vodi proti samemu osrčju dežele. Mimo nas bežijo slike tradicionalnih vasic in izgubljamo se v pogledih na številna riževa polja. Pot se zlagoma povzpne na vrh prelaza Hai Van, od koder se nam odpirajo lepi pogledi. Proti večeru prispemo v Hoi An, namestitev v hotelu in počitek. (H, Z)

- DAN -

8

HOI AN – DANANG – SAIGON

Po zajtrku se odpravimo na odkrivanje mesta Hoi An. Mesto je bilo dolgo poznano pod imenom Champa, po dinastiji, ki je med 7. in 10. stoletjem obvladovala trgovino z začimbami in je tu zgradila enega izmed največjih pristanišč v jugovzhodni Aziji. Zaradi donosne trgovine je mesto cvetelo in bilo vse do 17. stoletja eno najpomembnejših trgovskih središč dežele. Tu so pristajale ladje iz Indije, Indonezije, Japonske, arabskega sveta in Evrope in staro mestno jedro krasi množica različnih arhitekturnih stilov, ki kažejo na bogato in pestro zgodovino mesta. Mesto šteje dobrih 100.000 prebivalcev in peš si ogledamo glavne znamenitosti. Obiščemo pagodi Phuc Kien in Trieu Chau, stare tradicionalne hiše ter sloviti pokriti japonski most. Po kosilu se zapeljemo v bližnji Danang, od koder poletimo proti Sajgonu. Večerja in namestitev v hotelu. (letalo, H , Z)

- DAN -

9

SAIGON

Zajtrk. Dan namenimo spoznavanju prestolnice juga Vietnama, ki se od leta 1975 uradno imenuje Ho Chi Minh. Največje mesto dežele predstavlja gospodarski center dežele in tu imajo sedeže številna mednarodna podjetja. Mesto leži ob bregovih reke Sajgon in tukaj je bilo pomembno trgovsko središče že za časa vladavine Kmerov. Dandanes je Sajgon urbana džungla, v kateri živi več kot 9 milijonov prebivalcev, ki imajo v lasti več kot 2 milijona motorjev. Neskončne reke motoristov se vijejo po mestnih ulicah in zvoki neštetih motorjev dajejo mestu značilen zvok in utrip. Pogledamo si palačo ponovne združitve in obiščemo katedralo Notre Dame, ki nas spomni na čase francoske Indokine. V mestnem centru si ogledamo največjo pokrito tržnico, ki je pravi kraj za nakupovanje. Zgodovino vietnamske vojne spoznavamo v muzeju, nato pa se odpeljemo v okolico Sajgona spoznavat okrožje Cu Chi. Med vojno so Vietnamci tukaj izkopali več kot 200 km dolg sistem podzemnih rovov, v sklopu katerih so bila prava mala mesteca z zaklonišči, kuhinjami, bolnišnicami, … Povratek v Sajgon, večerja in nočitev. (H , Z)

- DAN -

10

SAIGON – DELTA MEKONG

Zgodaj zjutraj se z avtobusom odpravimo na pot proti delti mogočne reke Mekong. Ena največjih svetovnih rek začne svoje življenje visoko severno na tibetanskem platoju in naredi 4500 km dolgo pot skozi osrčje Indokine, dokler se na jugu Vietnama ne izlije v Južnokitajsko morje. Pri tem se razcepi in tvori eno največjih rečnih delt. Gre za širok, izredno rodoviten del zemlje in Vietnamci delto reke Mekong upravičeno imenujejo velika skleda riža, ki prehranjuje ogromno število prebivalcev Vietnama. To je svet neštetih bolj in manj širokih rečnih kanalov, ob katerih v tipičnih hiškah na kolih živi ogromno ljudi. Reka jim daje vse, kar potrebujejo za življenje. To je svet neskončnih riževih polj, nasadov tropskega sadja in številne palme nas spremljajo vsepovsod. Izgubljamo se v odtenkih zelene barve. V kraju Cai Be se presedemo na čoln in se odpravimo na raziskovanje reke Mekong. Obiščemo ribjo farmo in nadaljujemo plovbo po kanalu Vinh An. . Od blizu spoznamo različne domače obrti (izdelavo riževega papirja, …).  Odpravimo se proti vasi, kjer živi ljudstvo Cham, in spoznavamo, kako živijo vietnamski pripadniki muslimanske veroizpovedi. Proti večeru prispemo na cilj današnjega dne v kraj Chau Doc. Namestitev v hotelu, večerja in zaslužen počitek. (H, Z, V)

- DAN -

11

DELTA MEKONG – PHNOM PENH

Po zajtrku se zgodaj  presedemo v hiter čoln, ki nas odpelje proti meji in dalje proti prestolnici Kambodže Phnom Penhu. Drsimo mimo značilnih vasic na kolih, opazujemo življenja na vodi in ob vodi, videvamo ribiče in spoznavamo kako je življenje tukajšnjih prebivalcev odvisno od velike reke Mekong. Čeprav plujemo proti toku prispemo v prestolnico kambodže v času kosila. Namestitev v hotelu, kratek počitek, nato pa se odpravimo na prvo raziskovanje mesta. Nočitev. (H, Z)

- DAN -

12

PHNOM PENH

Zajtrk. Celoten današnji dan je namenjen raziskovanju prestolnice Kambodže. Spoznavamo Phnom Penh, mesto, ki nikoli ne spi, mesto, ki je vedno v gibanju, mesto kaosa, revščine in hkrati mesto upanja za množice domačinov, ki se dnevno zlivajo vanj. Mesto, kjer spoznaš preteklost in prihodnost Kambodže. Phnom Penh, nekoč imenovan “Biser Azije”, je zaradi vojne in revolucije izgubil del sijaja, sedaj pa je na dobri poti, da si povrne nekdanji sloves. Obiščemo bazo S-21, nekdanje zloglasne zapore Rdečih Kmerov, in se poklonimo žrtvam norosti za časa vladavine Pola Pota. Več kot 17.000 nedolžnih žrtev je bilo zaprtih in mučenih na tem mestu in veliko večino so kasneje odpeljali na “polja smrti”, kjer so jih kruto pobili. Odpravimo se na ogled kompleksa Kraljevih palač s Srebrno pagodo, kjer spoznamo del bogate zgodovine dežele. Izgubljamo se v najrazličnejših zgradbah, vsaka posebej je biser zase. Spoznavanje preteklosti dežele nadaljujemo z ogledom muzeja kmerske umetnosti. Bogato založena zbirka nas popelje v neke davne čase, ko so predniki današnjih prebivalcev Kambodže vladali celotni regiji. Sledi ogled mestne tržnice, kjer od blizu spoznavamo vso pestrost dežele. Proti koncu spoznavanja glavnega mesta se odpravimo na bližnji hrib, kjer leži mogočni tempelj Wat Phnom, simbol in zaščitnik glavnega mesta. (H , Z)

- DAN -

13

PHNOM PENH – SIAM REAP

Po zajtrku se z avtobusom odpravimo proti Siam Reapu. Ob pogledih na zanimivo pokrajino nam vožnja hitro mine. Ob času kosila prispemo v Siam Reapu, ki je izhodišče za raziskovanje bližnjega Angkor Wata, tempeljskega kompleksa, ki ga imenujejo tudi osmo čudo sveta. Siam Reap, ime kraja pomeni tajski (siamski) poraz, je bil še pred nekaj leti zaspana preprosta vasica, obdana z riževimi polji, danes pa kraj ponosno stoji na turističnem zemljevidu sveta. Namestitev v hotelu, kratka osvežitev in kosilo. Po kosilu se odpravimo na popoldanski izlet z ladjico po največjem jezeru jugovzhodne Azije Tonle Sap. Jezero predstavlja srce Kambodže in zagotavlja hrano in pitno vodo polovici prebivalstva dežele. Jezero je s 100-kilometrskim kanalom povezano z mogočno reko Mekong, od katere dobi večino vode, in vodostaj jezera se spreminja glede na količino vode, ki jo prenaša reka. Že sama vožnja z ladjico je doživetje zase, vrhunec pa predstavlja ogled značilne ribiške vasi na kolih. Povratek v Siam Reap in skupaj se odpravimo proti centru mesta, ki se nahaja okoli stare mestne tržnice. Pravi kraj za prve nakupe in spoznavanje vedno nasmejanih obrazov. Po želji si privoščimo si pravo tradicionalno večerjo. Povratek v hotel. (H, Z)

- DAN -

14

ANGKOR WAT

Zajtrk. Cel dan posvetimo raziskovanju mogočnih tempeljskih kompleksov Angkor Wata (UNESCO). Cela množica templjev, zgrajenih v obdobju med 9. in 15. stoletjem, nas še danes spominja na mogočno civilizacijo, ki jih je zgradila. Templji v okolici Angkor Wata predstavljajo vir narodnega ponosa in identitete kamboškega naroda še dandanes. Več kot 500 let so bili templji preraščeni z mogočno džunglo, dokler jih niso ponovno odkrili v začetku 20. stoletja. Ogledamo si starodavno mesto Ankor Thom, ki je bilo v 12. stoletju z milijon prebivalci največje mesto na svetu. Veličasten vhod je okrašen z 52 skulpturami bogov in demonov, ki predstavljajo večni boj med dobrim in zlim. V samem središču mesta stoji mogočen tempelj Bayon, znan po mnogih glavah Bodisatve. Reliefi prikazujejo življenje v Angkorju v 12. stoletju. Sledi ogled največjega med templji Ankgor Wata, ki je bil zgrajen v čast hindujskemu bogu Višnuju, hkrati pa je služil tudi kot grobnica kralju Suryavarmanu 2, ki je ta biser tudi zgradil v 12 stoletju. Lepo ohranjeni reliefi nam pripovedujejo zgodbe iz starih hinduističnih epov Mahabharate in Ramayane. Povratek v Siam Reap, privoščimo si večerjo in si ogledamo tradicionalni ples apsara v izvedbi lokalnih lepotic, ki na zemlji poosebljajo božansko lepoto. Namestitev v hotelu in počitek. (H , Z)

- DAN -

15

ANGKOR WAT

Po zajtrku vožnja do templja Banteay Srey. Med potjo spoznavamo in opazujemo značilne prizore kamboškega podeželja. Mimo nas bežijo tradicionalne vasice, lepo obdelana polja kar kličejo k postanku in klepetu s prijaznimi domačini. Skulpture in reliefi templja Banteay Srey so narejeni filigransko natančno in pravijo, da je bila ženska roka, ki je klesala v kamen. Pri povratku si ogledamo še tempelj Banteay Samre.  Večerni odhod na letališče. (Z, ni nočitve)

- DAN -

16

Vmesno letališče – EVROPA – LJUBLJANA

Polet proti Evropi. Po pristanku sledi še polet v Benetke. Odhod proti domu

Datumi odhodov