Ogled Iberskega polotoka z fokusom na Madridu ,pokrajine Castilla y León ter Portugalske. Španska prestolnica je kozmopolitansko in moderno mesto mnogih znamenitosti od svetovno znanih nogometnih štadionov do slikovitih ulic in trgov, aren za bikoborbe in še marsikaj več.  Manjši del Iberskega polotoka, Portugalska, pa slovi po morske hrani, vinarstvu, slikovitih starih mestih polnih arhiktekture od 16. do 19. stoletja in še mnogo več.

PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

BENETKE−MADRID

Zbirališče potnikov na letališču uro in pol pred odhodom letala v Madrid. Polet letala v Madrid predvidoma v dopoldanskih urah. Po pristanku v Madridu, ki slovi kot najvišje ležeča evropska prestolnica na peščenih gričih Sierra de Guadarrama, boste spoznali danes kozmopolitansko in moderno mesto. Z avtobusom si boste ogledali Passeo de la Castellana, najdaljšo ulico v mestu s številnimi visokimi stolpnicami, muzeji in stadionom nogometnega kluba Real–Bernabéu, najbolj znan madridski prizor trg Cibeles z vodnjakom Kibele, mestna vrata Alcalá, areno za bikoborbe Las Ventas, Plaza España − trg s kipom Don Kihota in Sanča Panse, glavno poslovno ulico Gran Via, mestni park Retire … Nastanitev in prenočevanje v hotelu.

- DAN -

2

MADRID−SEGOVIA−EL ESCORIAL−MADRID / zajtrk

Po zajtrku sledi izlet v Kastiljo pot vas bo vodila v pokrajino Castilla y León, kjer boste obiskali simpatično kastiljsko mestece Segovio, znano predvsem po najbolje ohranjenem rimskem akveduktu v Španiji, ki je vpet v staro mestno središče. Segovia se ponaša tudi s čudovitim Alcázarjem, ugnezdenim na robu pečine na koncu mesta. Po ogledu vožnja v El Escorial, kjer si boste ogledali največji arhitekturni in umetniški dosežek španske arhitekture 16. st. Ogled dvorca s 16 dvorišči, 2673 okni, 1200 vrati in 86 stopnišči, samostana, knjižnice in mavzoleja. Popoldne vožnja v Madrid in prenočevanje v hotelu.

- DAN -

3

MADRID−(TOLEDO)−MADRID / zajtrk

Zajtrk v hotelu in prosto za samostojno raziskovanje mesta, ogled katerega izmed številnih muzejev (Muzej Prado, Muzej Reina Sofia). Za doplačilo priporočamo lokalni izlet v Toledo: ogled glavnega mesta pokrajine Castilla−La Mancha, znanega po slovitem toleškem jeklu. V mestu, ki je pod zaščito UNESCA, se boste po srednjeveških uličicah sprehodili do ene najlepših gotskih stolnic v Španiji in nadaljevali do cerkvice Santo Tomé, za katero je v Toledu živeči manieristični slikar El Greco narisal svoje mojstrsko delo, »Pogreb grofa iz Orgaza«. Vrnitev v Madrid. Zvečer možnost udeležbe na otvoritveni slovesnosti FDI kongresa. Prenočevanje v hotelu.

- DAN -

4

MADRID−PORTO / zajtrk

Po zajtrku sprehod skozi Kraljevo palačo, veličasten dom burbonske dinastije, zgrajen v neoklasicističnem slogu z 2800 sobami. Nadaljevanje sprehoda mimo madridske operne hiše (Teatro Real), trga Mayor, največjega in najlepšega renesančnega trga s številnimi kavarnami, bari tapas in restavracijami, ki vabijo mimoidoče. Prav na trgu se obiskovalec zave, da je v prestolnici Španije. Krajši postanek in nadaljevanje sprehoda do »srca Madrida«, kot pravijo trgu Puerta del Sol s kipom medvedke z jagodičnico − simbolom mesta.  Povratek na letališče in polet proti Portugalski. Po pristanku nadaljevanje poti do metropole severne Portugalske PORTO (Opor­to). Drugo največje mesto v državi leži ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean in je poznano po številnih slikovitih mosto­vih. Namestitev v hotelu na obrobju mesta. Nočitev.

- DAN -

5

PORTO / zajtrk, večerja

Po zajtrku se bomo najprej sprehodili po starem mestnem jedru in se najprej povzpeli do staro­davne, trdnjavsko zasnovane stolnice, nato pa v spodnjem delu mesta obiskali še staro borz­no palačo z razkošno opremo ter gotsko cerkev sv. Fran­čiška z izjemnimi baročnimi rezbarijami. Popoldne krajši postanek pri slovitem stadionu Dragao, nato pa se bomo v predmestju VILA NOVA DE GAIA ob degustaciji seznanili s postopkom pridelave slovitega portskega vina.  Povratek v hotel, večerja in nočitev.

- DAN -

6

PORTO- BRAGA – GUIMARÃES / zajtrk, večerja

Obisk širše okolice Porta. Začeli bomo v mestu BRAGA, ki slovi po sijajni trdnjavski stolnici. Njeno notranjščino odlikuje bogata oprema, ki je nastajala med romaniko in renesanso. Del cerkvene opreme so tudi odlične dekorativne keramične  ploščice iz 18. stoletja. Nato se bomo ustavili pri slikovitem baroč­nem kompleksu BOM JESUS DO MONTE blizu Brage. Na vzpetini sredi idiličnih gozdov se dviguje romarska cerkev, ki stoji na koncu slikovite dohodne poti, katere del je monumentalno stopnišče. Sledi obisk mesteca GUIMARÃES, ki se šteje za zi­bel­ko portugalske zgodovine, saj se je tu rodil prvi portugal­ski kralj. Vojvodska palača hrani izjemno zbirko pohištva, tapiserij, porcelana in slik. Po končanih ogledih vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

- DAN -

7

COIMBRA – ALCOBAÇA – SITIO / zajtrk,večerja

Zjutraj nadaljevanje poti proti jugu. V sta­rem univerzitetnem mestu COIMBRA se bomo po ozkih ulicah povzpeli od reke Mondego in univerze, ki ve­lja za najime­nitnejšo v deželi. Znotraj univerze si bomo ogledali razkošno okrašeno knjižnico, ki se uvršča med najsijajnejše tovrstne interierje v Evropi. Ob spo­me­nikih iz časa kralja Manue­la I. si bomo ogledali stolnico in cerkev sv. Križa, kjer počivata prva portugalska kralja. Popoldne bomo v ALCOBAÇI obiskali cistercijansko opatijo z grobom kralja Pedra I. in njegove žene Iñes de Castro. Največja cerkev v državi nas bo presenetila z izjemno arhitekturo, ki sledi cistercijanskim pravilom. Sledi krajši postanek na razgledni točki SITIO, od koder se odpira lep razgled na Atlantik in ribiško naselje Nazaré. Zvečer name­stitev v hotelu na obali Atlantika. Večerja in nočitev.

- DAN -

8

TOMAR – FÁTIMA – BATALHA – ÓBIDOS /zajtrk, večerja

Zjutraj bomo obiskali TOMAR oz. tamkajšnji samostan viteške­ga reda tem­plarjev, ki je eden najpopolnejših primerkov pozne manue­lin­ske gotike, slednja pa velja za enega izmed vrhuncev v razvoju portugalske umetnosti. Postanek v bližnji FÁTIMI, kamor vsako leto prihaja na stotisoče romarjev častiti fatimsko Virgen do Rosario. Sledil bo ogled nekdanjega sa­mostanskega kompleksa Santa Maria da Vitoria v kraju BATALHA, ki ga je dal ob vzpo­stavitvi portugalske samostojnosti leta 1385 postaviti kralj João I. in sodi med najimenitnejše spomenike evropske gotike. Samostan je dolga leta služil kot mavzolej kraljeve družine. V nadaljevanju obisk z obzidjem obda­nega mesteca ÓBIDOS, ki slovi kot eden najbolj očarljivih krajev na Portugalskem. Zvečer vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

- DAN -

9

CABO DA ROCA – LIZBONA / zajtrk, večerja s fadom

Po zajtrku se bomo odpravili proti portugalski metropoli. Do­poldne bomo namenili obisku skrajnega zahodnega rta Evrope CABO DA ROCA. Na poti se bo­mo peljali skozi razgiban svet, poln gozdov in bohotnih subtropskih nasadov. Ob povratku bomo obiskali eno od kraljevih rezidenc v zaledju Lizbone – rokokojski dvorec s čudovi­to ureje­nim parkom v Queluzu ali pa kra­lje­vo palačo v Sintri. Popoldne obisk mestnega predela BELEM na zahodnem koncu Lizbo­ne, kjer si bomo ogledali sloviti pristaniški stolp, spomenik Henrika Pomorščaka, in obiskali samostan Dos Jeronimos, ki priča o portugalski moči v času kolonialnih osvajanj. Čudovita zgradba je najčistejši primer manuelinskega sloga. Večerjali bomo ob zvokih brenkal in melanho­li­čnem fadu v značilni liz­bonski restavraciji. Namestitev v hotelu. Nočitev.

- DAN -

10

LIZBONA / zajtrk

Po zajtrku bomo ves dan namenili ogledu središča LIZBONE. Po sprehodu skozi  četrt Baixia, pozidano po uničujočem potresu leta 1755, se bomo skozi Alfamo, najstarejšo in najslikovitejšo mestno četrt, podali do katedrale in kapele svetnika sv. Antona Padovanskega. Pravo doživetje bo ogled Museu do Azulejo z zbirko dekorativnih keramičnih ploščic, ki so značilne za portugalsko kulturo. V prostorih nekdanjega samostana Madre de Deus, kjer domuje muzej, bomo obiskali tudi cerkev, ki se ponaša z izjemnimi rezbarijami in razkošnim nunskim korom. Sledi ogled muzeja Gulbenkian in ogled sijajne zbirke, ki jo je zbral sloviti naftni mogotec armenskega rodu. Ob koncu dneva se bomo ustavili na vrhu parka Edvarda VII. in uživali v razgledu na mesto. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

- DAN -

11

LIZBONA – BENETKE / zajtrk

Zadnji dan bomo namenili ogledu najsodobnejšega dela mesta. Ta del Lizbone je nastal v sklopu obsežnih del ob organizaciji velike svetovne razstave Expo 1998. V modernem okolju futuristično zasnovanih paviljonov je najbolj priljubljena točka obiskovalcev Oceanario, eden največjih akva­rijev na svetu, kjer se srečamo z bogato morsko floro in favno iz številnih krajev in morij našega planeta. Lizbonski Oceanarij za razliko od podobnih akvarijev odlikujejo odlične simulacije naravnih habitatov. Posebej izstopa osrednji bazen v katerem sobivajo morski psi in številne druge vrste rib. Popoldne polet nazaj proti domu.

Datumi odhodov