MAROKO – v maroškem jeziku »kraj, kjer zahaja sonce«. Država v severni Afriki, med Atlantskim oceanom in Saharo. Njena največja zgodovinska znamenitost so stara kraljeva mesta Fes, Meknes, Marakeš in Rabat. Casablanca je živahno pristaniško mesto, z več kot dvema milijonoma prebivalcev in veličastno mošejo Hasana II. V pogorju Atlas živijo potomci nekdaj nomadskih Berberov. Pokrajina je slikovita, zelo razgibana, od morske obale do visokih zasneženih gora in zelenih oaz sredi puščave. In maroška hrana slovi daleč naokoli.

PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

FEZ

Let iz beneškega letališča v Maroko. Po pristanku in formalnostih na letališču prevoz do mesta Fez, kjer je čas za krajši sprehod , hitri obisk medine in nastanitev v hotelu.

- DAN -

2

FEZ

Zajtrk v  hotelu. Ves dan namenjen ogledu  najstarejšega kraljevega  mesta Maroka, ustanovljenega v 8. stoletju. Je verska in intelektualna prestolnica Maroka, eno najlepše ohranjenih srednjeveških mest arabskega sveta. Višek v razvoju je doseglo v 9. stoletju, za časa kralja Idrisa II. Ogledali si bomo poslopje Univerze Kairouan, Trg Nejarine s fontano, mavzolej kralja Idrisa II., Medino in znamenita modra vrata, poslopje kraljeve palače, ostanek židovske četrti Melah, tržnico (souk). Večerja in prenočevanje v hotelu.

- DAN -

3

FEZ- ATLAS –ERFOUD/MERZOUGA

Zgodaj zjutraj odidemo proti puščavi z res pisano pokrajino ob poti. Čez  sredni Atlas, ki mu pravijo maroška Švica. , skozi mesto Midelt v Visoki Atlas. Pozno popoldne bomo skozi slikovite oaze, zasajene z datljevimi palmami, prispeli v ERFOUD.

S kamelami se odpravimo do saharskih sipin in se nastanimo v kampu sredi puščave. Večerja.

- DAN -

4

ERFOUD/MERZOUGA – Dolina Dades – OUARZAZATE

Med potjo proti zahodu nas bo spremljala slikovita pokrajina. Menjavanje puščave in zelenih oaz bo vse izrazitejše, posebno doživetje pa bo obisk divje romantične soteske TODRA, ki jo obdajajo več sto metrov visoke pečine. Nadaljevanje poti po dolini reke Dades z nasadi sadnega drevja, datljevih palm in vrtnic, iz katerih izdelujejo odlično rožno vodo. Vedno pogosteje se bodo pojavljali utrjeni gradovi Berberov, t. i. kasbahi, tipična stavbna oblika južnega Maroka. Proti večeru prihod v mesto Ouarzazate. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

- DAN -

5

OUARZAZATE – Ait Benhaddou – AGADIR

Zjutraj si bomo ogledali kasbah Taourirt, ki je edina starejša stavba, po kateri slovi OUARZAZATE. Utrjeno palačo je dal postaviti kalif El Glaoui, ki je temeljito poskrbel za okras notranjščine. Najbolje so se ohranili prostori harema. V nadaljevanju poti proti severu si bomo ogledali tudi sloviti kasbah AIT BENHADDOU, ki je v preteklosti služil kot kulisa številnim filomom, med drugim tudi znanega filma Lawrence Arabski. Po sprehodu med razvalinami nekdanjega mesta, ki jih je vzel pod zaščito tudi Unesco, se bomo podali proti Agadirju.

- DAN -

6

AGADIR

Dan namenjen počitku ob morju.

- DAN -

7

AGADIR – MARAKEŠ

Popoldne vožnja proti Marakešu,  Zvečer po želji sprehod po slikovitih ulicah, ki obkrožajo znameniti trg Djemaa El Fna.

- DAN -

8

MARAKEŠ

Zajtrku v hotelu.  Ves dan namenjen spoznavanju  mesta, ki ga je v 11. stoletju ustanovil Jusuf Ben Tachfine iz dinastije Almoravidov.  Ogledali si bomo mošejo Koutubia, palačo Bahia in njene vrtove,  medreso Ben Yousef, grobnice Saadijcev.  Sprehodili se bomo po Medini – starem  mestnem jedru,  obiskali eno od starih lekarn in se potem preskusili še v barantanju s spretnimi prodajalci na različnih stojnicah.  Na koncu se bomo prepustili glasovom in vonjavam slovitega trga Djemaa El Fna.

- DAN -

9

MARAKEŠ

Prosto za samostojno raziskovanje mesta in nakupovanje.

- DAN -

10

MARAKEŠ

Po zajtrku se odpravimo proti letališču, prihod v Benetke v zgodnjih popoldnaskih urah.

24.09.2022

Datumi odhodov

  • 24.09.2022
  • Odprte prijave