Država v severni Afriki, med Atlantskim oceanom in Saharo. Njena največja zgodovinska znamenitost so stara kraljeva mesta Fes, Meknes, Marakeš in Rabat. Casablanca je živahno pristaniško mesto, z več kot dvema milijonoma prebivalcev in veličastno mošejo Hasana II. V pogorju Atlas živijo potomci nekdaj nomadskih Berberov.

Splošne informacije:


PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

LJUBLJANA – MARAKEŠ

Zbor potnikov v Ljubljani, sledi prevoz do Benetk ter polet do  Marakeša.  Po pristanku  in po opravljenih carinskih formalnostih prevoz z avtobusom do hotela. Nastanitev in prenočevanje. Zvečer po želji sprehod po slikovitih ulicah, ki obkrožajo znameniti trg Djemaa El Fna.

- DAN -

2

MARAKEŠ

Zajtrku v hotelu.  Ves dan namenjen spoznavanju  mesta, ki ga je v 11. stoletju ustanovil Jusuf Ben Tachfine iz dinastije Almoravidov.  Ogledali si bomo mošejo Koutubia, palačo Bahia in njene vrtove,  medreso Ben Yousef, grobnice Saadijcev.  Sprehodili se bomo po Medini – starem  mestnem jedru,  obiskali eno od starih lekarn in se potem preskusili še v barantanju s spretnimi prodajalci na različnih stojnicah.  Na koncu se bomo prepustili glasovom in vonjavam slovitega trga Djemaa El Fna.  Večerja in prenočevanje v hotelu. Po želji  (doplačilo) po večerji  ogled spektakla Fantasia.

- DAN -

3

MARAKEŠ – AIT BENHADOU – OUARZAZATE

Po zajtrku vožnja do pogorja Visoki Atlas, čez 2260 metrov visoki prelaz Tizin Tichka, mimo številnih utrjenih berberskih vasi. Prihod v Ait Benhadou, berbersko vas, ki je zaradi svoje izjemnosti vpisana v seznam svetovne kulturne dediščine pri UNESCO. Postanek za ogled. Nadaljevanje vožnje v Ouarzazate. Mesto je znano po lončenih izdelkih in preprogah. V njegovi okolici so snemali filme Lawrence Arabski, Mumija, Čaj v Sahari. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

- DAN -

4

OUARZAZATE – TINEGHIR – ERFOUD

Zajtrk v hotelu. Vožnja po dolini reke Dades, mimo oaze Skoura s palmovimi drevesi in mogočno trdnjavo (kasbah)  Amerhidil in čez 1371 metrov visok gorski prelaz Tizin Tadert. Prihod v Tineghir, vožnja v kratko sotesko reke Todra. Stene, visoke 300 metrov obdajajo kratko in ozko sotesko, ki se na koncu zoži le na 10 metrov širine.

Nadaljevanje vožnje po dolini Tafilalt, po kateri je nekoč potekala »slana cesta« do Timbuktuja in naprej do zahodne Afrike. V slikoviti dolini raste več kot milijon datljevih palm, od tu izhaja danes vladajoča dinastija. Popoldne prihod v Erfoud, eno najpomembnejših oaz v Maroku. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

- DAN -

5

ERFOUD – MIDELT – FES

Po želji (doplačilo) zgodaj zjutraj vožnja z džipi v puščavo, do visokih peščenih sipin Merzouga.

Zajtrk v hotelu. Vožnja po rodovitni dolini reke Ziz do mesta Er Rachidia, ki ima ime po prvem kralju dinastije Alaouitov in čez »prelaz legionarjev« v  pogorje Srednjega  Atlasa. Krajši postanek v mestu Midelt. Vožnja skozi Ifrane, na zasneženih pobočjih nad mestom so smučarski tereni. Vožnja po razgibani gorski pokrajini z berberskimi naselbinami, dolinami in gorskimi vrhovi, ki segajo  več kot 3000 visoko. Po stari kraljevi cesti, po kateri so v preteklosti karavane tovorile sol in drugo trgovsko blago, pa tudi sužnje, bomo prispeli v Fes.   Nastanitev v hotelu,  večerja in prenočevanje.

- DAN -

6

FES

Zajtrk v  hotelu. Ves dan namenjen ogledu  najstarejšega kraljevega  mesta Maroka, ustanovljenega v 8. stoletju. Je verska in intelektualna prestolnica Maroka, eno najlepše ohranjenih srednjeveških mest arabskega sveta. Višek v razvoju je doseglo v 9. stoletju, za časa kralja Idrisa II. Ogledali si bomo poslopje Univerze Kairouan, Trg Nejarine s fontano, mavzolej kralja Idrisa II., Medino in znamenita modra vrata, poslopje kraljeve palače, ostanek židovske četrti Melah, tržnico (souk). Večerja in prenočevanje v hotelu.

- DAN -

7

FES – MEKNES – RABAT – CASABLANCA

Po zajtrku vožnja do  Meknesa. V 17. stoletju ga je ustanovil veliki maroški kralj Ismail.Ogledali si bomo mestna vrata Bab Mansour,  mavzolej kralja Ismaila, Trg El Hdim, kraljeve kašče in konjušnice…

Nadaljevanje vožnje do Rabata, prestolnice Maroka. Zaradi belih stavb v mestu mu pravijo tudi »belo kraljevo mesto«. Ogled mavzoleja kralja Mohameda V., Hasanovega stolpa, vrtov palače Ouadajas…   Nadaljevanje vožnje do Casablance, ekonomske prestolnice Maroka. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

- DAN -

8

CASABLANCA  – LJUBLJANA

Po  zajtrku krožni ogled znamenitosti mesta – obalni predel Ain Diab, Trg Mohameda V. in Trg Združenih narodov, zunanji ogled veličastne mošeje Hasana II.  Prevoz na letališče  in polet proti Benetkam, od tam pa prevoz v Ljubljano. Zaključek potovanja.

21.09.2024

Datumi odhodov

  • 21.09.2024
  • Odprte prijave