Doživite pravi današnji pisani arabski vsakdan na bazarjih, v čajnicah, ozkih uličicah … Na severozahodu ima dostop do Mrtvega morja, na jugozahodu pa do Rdečega morja. Poleg teh dveh turističnih adutov ne moremo mimo čudovitih mest, ki v sebi skrivajo številne kulturno-zgodovinske zaklade, puščave Wadi Ru, Petro ter prestolnico Aman.

PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

LJUBLJANA – ISTANBUL – AMAN

Zbor potnikov na letališču Brnik v popoldanskih urah, uro pred poletom letala. Let preko veznega letališča proti prestolnici Jordanije, Amanu. Po pristanku in opravljenih carinskih ter obmejnih formalnostih prevoz do hotela, večerja ter nastanitev.

- DAN -

2

AMAN – JERAŠ – AJLOUN – AMAN

Potepanje bomo pričeli na severu. Obiskali bomo največje grško – rimsko mesto, ki je nastalo izven Italije – Jerash. Sprehodili se bomo po tlakovanih ulicah in kolonadah ter si ogledali izjemno ohranjen amfiteater, javno kopališče, številne fontane, templje in slavoloke. Spoznali bomo mogočnost starega Rima, ki ga je imel v teh krajih. Polni vtisov se bomo poslovili od tega veličastnega kraja. Od tod nas bo pot popeljala mimo borovcev in oljčnih nasadov v čas Saladina in križarjev – mesto Ajloun. Gre za izjemen primer islamske vojaške arhitekture, ki ga je dal zgraditi Saladinov nečak, da bi se odbranil križarskih napadalcev. Večer bo posebno doživetje za vse tiste, ki uživate v gurmanskih specialitetah. Ob doplačilu možnost obiska tradicionalne jordanske restavracije, kjer nam bodo ob zvokih arabske glasbe postregli z »mezah« večerjo.

- DAN -

3

AMAN – MADABA – GORA NEBO – KERAK – PETRA

Pred nami bo izredno zanimiv dan, saj se bomo podali po 5000 let stari Kraljevi poti, ki se vije po slikoviti pokrajini, mimo arheoloških najdišč, bibličnih mest, templjev in utrdb ter ob zgodnje islamskih naselbinah in mestih. Z ogledi bomo pričeli v Madabi. Poimenovali so jo »mesto mozaikov«, saj bomo v vsaki izmed hiš našli kakšnega izmed le-teh, nastalih med 5. in 7. stoletjem. V grški pravoslavni katedrali Sv. Jurija si bomo ogledali slikoviti mozaik, ki prikazuje zemljevid Jordanije, Palestine in severnega Egipta s konca 6. stoletja. Iz Madabe se bomo odpeljali do kraja, kjer naj bi bil pokopan prerok Mojzes – gore Nebo. Od tod se nam bo razkril osupljiv razgled na dolino reke Jordan, Mrtvo morje, v jasnih dneh pa pogled seže vse do prvih streh Jeruzalema in Betlehema. Pot nas bo naprej vodila po slikovitih kanjonih Wadi Mujiba. Prihod v utrjeno mesto Kerak, nad katerim dominira delno obnovljena križarska trdnjava, ki so jo zgradili kot del verige obrambnih postojank, ki so varovale pomembne trgovske poti med Aqabo in deželami južne Turčije. Ogled trdnjave in podzemnega labirinta hodnikov. Nadaljevali bomo do Petre, kjer bomo zaključili z ogledi tega dne.

- DAN -

4

PETRA – WADI RUM/AQABA

Dan, ki je dosedaj očaral vsakogar. Prepričani smo, da bo tudi vas. Na konjih se bomo odpravili proti prestolnici Nabatejskega kraljestva – Petri. Na pomoč pri ježi, če bo potrebno, vam bodo priskočili Beduini. Prijezdili bomo do točke, kjer se pot zoži in pred nami se bo v obrisih že prikazal veličasten kanjon.
Sprehodili se bomo po rožnato – rdeči soteski, ki je posebno doživetje, obenem pa prisluhnili zgodbam lokalnega Beduina. In še predno se bo pred izstopom iz soteske nenadoma prikazala Zakladnica (El Khazneh) bomo nestrpno pričakovali amfiteater z 8.000 sedeži, Qasr El-Bint (eno redkih prostostoječih poslopij v Petri), Tempelj krilatega leva… Zapustili bomo Petro in se odpeljali sproščenemu dnevu naproti.
Z džipi se bomo popeljali v notranjost puščave Wadi Rum in doživeli njeno brezčasnost.
Slišali bomo zgodbo o Lawrencu Arabskemu, britanskem častniku, ki je tu živel in sodeloval v veliki arabski vstaji v začetku 20. stoletja. Tiha in prostrana pa je od nekdaj povezana z življenjem Beduinov, ki so najboljši poznavalci brezpotij po katerih se bomo podali na našem dvournem safariju. Sledi dobrodošlica gostoljubnih Beduinov, ki nas bodo pričakali z glasbo, večerjo v puščavi in predstavo s plesom.
Pridružili se bomo pravi beduinski zabavi. Čaj, »argila« in prostrano zvezdnato nebo nad vami – doživite ga tudi vi! OPOMBA: na februarskem oz marčevsekm odhodu, po večerji v puščavi sledi organiziran prevoz do Aqabe, nastanitev ter nočitev v hotelu.

- DAN -

5

WADI RUM – AQABA

Sledi dopoldanski prevoz iz puščave Wadi Rum v Aqabo in prost dan. Dneva, ki bosta prosta za poležavanje in kopanje. Pravijo, da je Aqaba kraj, kjer se srečajo morje, sonce in čudoviti koralni grebeni. Prepustili vam bomo, da se sami prepričate v to. Predlagamo vam, da se nam ob doplačilu ( 20 €) pridružite pri potapljanju na dih in spoznate izjemnost podvodnega sveta.

- DAN -

6

WADI RUM – AQABA

Sledi dopoldanski prevoz iz puščave Wadi Rum v Aqabo in prost dan. Dneva, ki bosta prosta za poležavanje in kopanje. Pravijo, da je Aqaba kraj, kjer se srečajo morje, sonce in čudoviti koralni grebeni. Prepustili vam bomo, da se sami prepričate v to. Predlagamo vam, da se nam ob doplačilu ( 20 €) pridružite pri potapljanju na dih in spoznate izjemnost podvodnega sveta.

- DAN -

7

AQABA – MRTVO MORJE – AMAN

Zapustili bomo Aqabo in se popeljali po puščavski pokrajini do depresije, ki se nahaja približno 400m pod morsko gladino ter naredili postanek za kopanje. Mrtvo morje je najnižje ležeče morje na svetu. Svoje ime je dobilo, zaradi povečane količine soli, ki v njem ne omogoča življenja. Obenem pa je v morju moč najti več kot 35 različnih mineralov (magnezij, kalcij, jod…), ki dajejo vodi zdravilne značilnosti. Tudi mi se bomo prepustili užitkom sproščenega lebdenja v vodi, kar je zanimivo doživetje. Zaradi velike vsebnosti soli v
vodi nikakor ne boste mogli potoniti. Minerali, ki jih najdemo v blatu iz Mrtvega morja so pomembni za normalno delovanje kože. Zato se boste lahko tudi vi namazali z zdravilnim in minerali obogatenim blatom.
V dolini reke Jordan naj bi se nahajalo tudi pet bibličnih mest (Sodoma, Gomora, Adman, Zebuin in Zoar). Ob doplačilu si bomo ogledali kraj kjer je domnevno Janez Krstnik krstil Jezusa. Sproščeni se bomo odpravili v metropolo Jordanije – Amman. Vrnitev v Aman, kjer boste imeli možnost obiska utrjene vasice Kan Zaman na obrobju Amana, kjer si boste lahko ogledali rokodelske mojstrovine jordanske obrti in večerjali ob zvokih tradicionalne jordanske glasbe.

- DAN -

8

AMAN – ISTANBUL – LJUBLJANA

V zgodnjih jutranjih urah bomo poleteli iz Amana preko veznega letališča proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v popoldanskih urah. V Istanbulu predlagamo poldnevni ogled mesta.

19.07.2024

Datumi odhodov

  • 19.07.2024
  • Odprte prijave