Irska  je zaradi bleščečega zelenja njenih valovitih gričev in čudovitih dolin prijelal vzdevek Smaragdni otok. Poleg veličastne narave pa Irska skriva še mnoge bisere od glavnega mesta Dublina, kjer se najbolj čuti utrip mestnega življenja in turbolentne zgodovine osamosvojitve, mesto Limerick, ki slovi po vzreji konj in konjeniških dirkah in mestece Galway, kjer še govorijo v irskem jeziku in še mnogo več…

PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

BENETKE—DUBLIN/ zajtrk

Ob 1009.45 uri polet letala preko enega od evrpopskih letališč proti proti Dublinu. V popoldanskih boste pristali v irski prestolnici. Ob prihodu v Dublin sledi ogled s panoramsko vožnjo: najprej severni del mesta, ki bo dal vpogled v turbulentno zgodovino osamosvajanja Irske: ulica O’ Connel s stavbo glavne pošte, kjer so razglasili neodvisnost, Custom House – Carinarnica, kjer so imeli bazo uporniki in je delo najbolj znanega irskega arhitekta Gandona; sledi vožnja ob nabrežju reke Liffey do največjega mestnega parka v Evropi, parka Phoenix s predsedniško rezidenco. Popeljali se boste še skozi južni mestni predel z gregorijanskimi trgi kot je Merrion Square, znan po raznobarvnih vratih, za katerimi se skrivajo sedeži številnih podjetij, nekoč pa je tu živela mestna aristokracija. Še prej pa se boste ustavili ob nekdanjem trgu parlamenta in si ogledali slavni Trinity College, » možgane« Dublina in »tovarno nobelovcev« , ki ga je za neuke , kmečke Irce odprla tudorska kraljica Elizabeta I. in slovi po imenitni knjižnici, kjer v zakladnici hranijo rokopis- Book of Kells in ostale starodavne zapise. Po ogledu se boste popeljali mimo katedrale Sv. Patricka, zaščitnika Ircev. Spoznajte prestolnico Republike Irske še z vrha res zanimivega in domiselnega Guinessovega muzeja piva, ki ga boste tudi okusili. Nastanitev v hotelu. Zvečer večerja v pubu v  Dublinu. Za manj utrujene pa še sprehod skozi vedno živahni Temple Bar, najznamenitejšo ulico Dublina s številnimi tipičnimi irskimi pubi. Ob enem od številnih irskih piv, violinah, bodran bobnih in dobrem » craicu « (zabavi ), boste morda preživeli čisto pravi in nepozabni irski večer z domačini in številnimi turisti. Prenočevanje.

- DAN -

2

DUBLIN / zajtrk

Zajtrk. Cel dan prosto za strokovni ogled šolskih intitucij – skladno s strokovnim programom.  Popoldan ostane še nekaj časa za oglede ( vse česar ne bi uspeli pogledat prvi dan), nato  boste zapustili Dublin in se odpeljali mimo Kilmainham Jail, stavbe, kjer so v preteklosti zapirali irske domoljube. Pot vas bo peljala po osrednji provinci Munster do pokrajine Kildare…Namestitev v manjšem kraju na podeželju…večerjo bomo rezervirali v enem od lokalnih pub-ov (doplačilo). Prenočevanje.

- DAN -

3

LIMERICK—GRAD BUNRATTY—MOHERSKE PEČINE—GALWAY|zajtrk

Po zajtrku vožnja do Limerick-a, mesta, ki slovi po vzreji konj in konjeniških dirkah , skozi nekdanjo grofijo Tipperary do Limericka. Krajši postanek ob najdaljši irski reki Shannon, od koder so Vikingi že v 9.stol. odhajali na svoja osvajanja, nato je bilo pristaniško mesto anglo –romansko in kasneje še irsko-angleško. Mogočno normansko utrdbo, King John’s Castle, so ga zgradili Angleži v srednjem veku. Na poti skozi nekdanjo grofijo Clare se boste ustavili ob verjetno najbolje ohranjenem irskem gradu iz 15.stol., ki je bil večkrat izropan, a so ga po 2. svetovni vojni lepo obnovili. Ogledali si boste muzej na prostem Bunratty Folk Park; rekonstruirana irska vasica iz 19.stol. vas bo popeljala v ta zgodovinski čas in življenje na irskem podeželju. Pot boste nadaljevali proti zahodni irski obali do Moherskih pečin, več kot 200 m visokih in 8 km dolgih klifov in gledali pod seboj nemirni Atlantik ter opazovali bogat svet ptic, ki domujejo na pečinah. Pred vetrom se boste skrili v O’Brianov stolp, postavljen v 19. stoletju, da bi pred vetrom ščitil dame, ki so si prišle ogledat te pečine in popit skodelico čaja. Naj vas počeše atlantski veter s samega roba Evrope. Po obisku centra za obiskovalce pa boste zapeljali v prav posebno pokrajino narodnega parka Burren , znanega po kraški pokrajini, zanimivem rastlinstvu, divji obali. Številne vasi so bile zapuščene med obdobjem Velike lakote v 19.stoletju. Tu leži majhna vasica Doolin, kjer se boste ustavili za pravo irsko kavo v znamenitem pubu Fitzpatrick’s. Nastanitev v enem od bližnjih hotelov ob zalivu Galwaya. Večerja v Pubu v bližini hotela.Prenočevanje.

- DAN -

4

GALWAY— DUBLIN— BENETKE| zajtrk

Zajtrk. Vožnja ob slikoviti obali zaliva do Galwaya, kjer boste z nekaj sreče v daljavi opazovali Aranske otoke. Galway je mesto, ki ima rahel pridih Španije in kjer še govorijo v irskem jeziku. Sledi krajši sprehod skozi mestno jedro zahodne irske prestolnice številnih pubov. Bližnja ribiška vasica Claddagh slovi po izdelavi znamenitega prstana zvestobe in ljubezni. Morda boste opazovali losose v reki Corrib, posedite v enem od številnih pubov in ne pozabite :  škratek  v žepu prinaša  srečo, tako pravijo. Še pred poldnevom se boste odpeljali proti letališču Dublin. Odhod letala proti Benetkam v poznih popoldanskih urah, preko enega od evropskih letališč,kjer boste pri

stali pokoli 22.00 ure.

Datumi odhodov