Splošne informacije:


 • Cena vključuje

  Letalski prevoz, prevozi letališče - hotel - letališče, nastanitve v preverjenih hotelih, najem vozila, vodeni ogledi mest in znamenitosti

 • Doplačila

  Napitnine (vodniku na poti), kos oddane prtljage do 23 kg, vstopnine,gorivo, enoposteljna soba

 • Vizum

  Za vstop v ZDA vizum ni potreben, najmanj 10 dni pred odhodom morate izpolniti ESTA - elektronsko prijavo za vstop v ZDA.

 • Cepljenja

  COVID 19

PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

LJUBLJANA ( Benetke) – ANCHORAGE

Zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču ob 5.30 uri. Polet preko Frankfurta do Anchorage. Po pristanku ureditev mejnih formalnosti, nato sledi naše srečanje. Prevzem avtomobilov, odhod proti hotelu. Nastanitev, ogled mesta, nakupi potrebščin in osnovne hrane in živeža za naslednjih 14 dni.

- DAN -

2

Anchorage, Whittier – trajekt do Valdez-a

Po zajtrku odhod proti Kenai polotoku, vožnja skozi ozek tunel, vkrcanje ob 12.45 uri na trajekt proti Valdezu. To je trajektna vožnja po »Prince William Sound«, ki je brez dvoma ena najlepših pokrajin na Aljaski. Pot pelje v bližini pacifiške obale, mimo ledenikov, med katerimi je brez dvoma najbolj spektakularen ledenik Kolumbija. Če bo sreča mila, boste lahko videli in poslikali kar nekaj divjih živali, morske leve, kite in seveda orke… Po pristanku odhod v hotel, nato ogled mesteca, ki ga je prizadejala katastrofa – razlitje nafte tankerja Exxon Valdez, zgodovinsko pa je bilo mestece postavljeno kot pristanišče za iskalce zlata v času zlate mrzlice l. 1898. Tisoči »stampeders« je prispelo v Valdez, da bi sledili vse ameriško pot do rudnikov Eagle v notranjosti Aljaske.

- DAN -

3

Valdez – Tok

Zjutraj odhod na ribičijo oz na oglede morskega dela Aljaske. Po končanih dnevnih aktivnostih, vožnja proti celinskemu delu Aljaske, namestitev v mestecu Tok, ki leži ob “glavni cesti”. Zvečer prvi piknik in pokušina dnevnega ulova!

- DAN -

4

Tok – Dawson City

Vožnja po hitri cesti »Taylor«, po kateri se bomo pripeljali do »top of the world highway«. Končni cilj ta dan bo v mestu Dawson v Kanadi, še prej pa se bomo ustavili v Chicken, ki je znan po zgodbi TISHA. Tik preden bomo prispeli v Dawson bomo obiskali še eno najstarejših zgradb na Aljaski – Bondary Longe. Tu so, času zlate mrzlice, prebivali iskalci zlata. Pozno popoldan prihod v Dawson City, kraljico Klondika. Dawson city je bilo tiste čase zelo oblegano mesto, saj so tu tisoči poskusili najti zlato. Videli bomo mnogo zgodovinskih stavb in zlata polja mesta Klondike. Prenočevanje v Dawson city-u.

- DAN -

5

Dawson City

Dopoldan ogled mesta Dawson. Imeli bomo priložnost videti koči Robert Service in Jack London, Dawsonov muzej, slavno 3. avenijo, Harringtonovo prodajalno in poštno postojanko 1901, pa še palačo Grande Theatre. V popoldanskem času bomo celo lahko poskusili svojo srečo pri iskanju zlata, vse kar bomo našli pa bo lahko naše. Po zlatokopu sledi še obisk kampa »Medvedji zaliv«. Tega večera bomo po želji lahko obiskali Gertijino igralnico Diamantni zob in Saloon.

- DAN -

6

Dawson City – Whitehorse

Zjutraj sledi vožnja po avtocesti Klondike proti jugovzodnemu delu Yukona. Prihod v WHITEHORSE, glavno mesto kanadske zvezne države Yukon, namestitev v hotelu. Popoldan lahko križarimo z ladjo po reku Yukon ali opravimo panoramski polet čez mesto. Prenočevanje.

- DAN -

7

Whitehorse – Skagway

Zajtrk, nato vožnja po znameniti avtocesti Klondike Highway, ki povezuje Aljasko in Yukon. Ogledamo si tudi smaragdno jezero EMERALD, ki ga zaradi izjemne barve imenujejo tudi Mavrično jezero, naprej z do puščave CARCROSS, ki velja za najmanjšo na svetu in predstavlja pravi geološki čudež, saj je ostanek nekdanjega ledeniškega jezera. Odhod čez White pass – beli prelaz do pristaniškega mesta SKAGWAY, ki je bilo v času zlate mrzlice na Yukonu pomembno izhodišče za iskalce zlata. Nočitev.

- DAN -

8

Skagway, trajekt v Haines, naprej do Kluane

Zjutraj odhod v pristanišče, kjer se vkrcamo na trajekt. Čaka nas nepozabna vožnja čez najdaljši fjord v Severni Ameriki, kjer lahko naše kamere ujamejo tudi kakšen utrinek iz morskega življenja. Po pristanku v mestu Haines, ogled tega prijaznega pristaniške mesta ter predele, kjer gnezdijo številni orli. Nadaljevanje proti severu, v ta trikotni del Kanade, ki leži med Aljasko in Britansko Kolumbijo. Pot nas vodi po prelestni pokrajini, mimo čudovitih jezer .Zaradi svoje goratosti in severne lege je to pravi raj za ljubitelje neokrnjene narave ter pravo živalsko kraljestvo. Verjetnost, da se srečamo s katerim od sedem tisoč grizlijev, deset tisoč črnih medvedov ali petdeset tisoč losov, kolikor jih živi na Yukonu, je zelo velika. Med potjo krajši postanki za fotografiranje. Prihod v narodni park KLUANE (v prevodu »Velika riba«), ki velja za največjega v Kanadi, zaradi svojih lepot pa je uvrščen pod okrilje Unescove naravne dediščine. V njem sta najvišja kanadska vrhova, gori Mt. Logan in St. Elias. Ponaša se še s številnimi ledeniki, jezeri, pestrim živalskim svetom ter bujnimi dolinami in pobočji, pokritimi z gozdovi jelk, topolov, … Znan je tudi po največji ledeni plošči na svetu. Sledi krajši pohod na Sheep Mountain, od koder se nam ponudi čudovit pogled na veličastno jezero Kluane. Prenočevanje.

- DAN -

9

Kluane NP – Beaver Creek

Dopoldan še prosto za kakšen ogled v parku, ki bi nam ga ne uspeli realizirat prejšnji dan,nato pa odhod po avtocesti proti mestecu Beaver Creek, ki leži tik pred Kanadsko – ameriško mejo. Nastanitev v motelu. Prenočevanje.

- DAN -

10

Beaver Creek – Fairbanks

Vožnja do meje z ZDA, nato skozi osrčje Aljaske, do mesta Fairbanks, ki kot drugo največje mesto z 80.000 prebivalci, stoji ob reki Tenani. Nastalo je v začetku 20. stoletja kot oskrbna točka iskalcev zlata, ki so potovali v notranjost. Znano je kot mesto »zlatega srca«. Postanek ob aljaškem naftovodu, dolgem kar osemsto milj. V preostanku popoldneva se lahko prepustimo utripu mesta ali pa se odločimo za slikovito vožnjo z ladjo po reki Tanani ali Cheni, od koder je odličen pogled na tradicionalno arhitekturo. Namestitev v hotelu.

- DAN -

11

Fairbanks – Denali NP

Zajtrk v hotelski restavraciji, nato vožnja proti jugu… Nadaljevanje proti severu, prihod v narodni park Denali v popoldanskih urah, sledi rezervacija in plačilo kart – vstopnine v NP Denali za naslednji dan… Prenočevanje.

- DAN -

12

Denali NP – Talkeetna

Zgodaj zjutraj se začne že prekrasen dan: uživali bomo na celodnevnem izletu v Narodni park Denali, ki je sam po sebi največja atrakcija. Gora McKinley, ki jo je prva preplezala ameriška odprava 7. junija 1913, je najvišja gora s 6.194 m višine. Atabaskanski indijanci jo imenujejo BIG ONE. …Park je dom številnim živalim, kot so grizli, los, muflon, divji volkovi, številne vrste ptic…

- DAN -

13

Takleetna – Seward

Zbudimo se v TALKEETNI, pomembnem središču iskalcev zlata in izhodiščne točke odprav na Mt. McKinley, najvišji vrh ZDA. V Talkeetni bomo imeli tudi priložnost s panoramskim letalom poleteti nad ledeniki s pristankom na gori Mt. Mickinley (za doplačilo in LE OB LEPEM VREMENU). Pot nadaljujemo proti jugu po s čudovito naravo obdani George Parks Highway do mesta WASILLA, kjer nam predstavijo vsakoletno spektakularno tekmo s pasjo vprego. 1.150 milj dolga proga proti zahodni obali vodi čez številne gorske verige, zaledenela jezera, gozdove in tundro. Tekmovalci jo premagajo v sedemnajstih dneh. Nadaljevanjem mimo Anchorage-a do polotoka Kenai in mesteca Seward.

- DAN -

14

Seward – Anchorage

Prekrasno ribiško mesto Seward je izhodišče za številne izlete v narodni park Kenai Fjords. Obdaja ga prelepa pokrajina, umirjen način življenja pa je značilnost njegovih prebivalcev, ki so tesno povezani z ribištvom. Tudi mi lahko izbiramo iz bogate ponudbe fakultativnih izletov ali pa zgolj uživamo v mestu in se odpravimo na kosilo v eno izmed restavracij z ribjimi specialitetami. Skupaj se sprehodimo skozi mestno jedro in obiščemo Exit Glacier, najbolj dostopen ledenik na Aljaski. Priporočamo še vožnjo s pasjo vprego, šest ur križarjenja med fjordi ali obisk Sea Life centra, ki je hkrati akvarij, raziskovalni ter rehabilitacijski center za zapuščene in poškodovane živali. Povratek proti Anchorage-u, z vmesnimi postanki pri ledeniku Postage, ki je skoraj dosegljiv z avtom in v Girdwoodu, kjer se lahko z vlakom popeljemo do gore Alyeska, ki je znano smučarsko središče. Zvečer prihod v Anchorage. Prenočevanje v Anchoragu.

- DAN -

15

Anchorage- polet v LJUBLJANO

Prosto jutro, odhod na letališče, vračilo avtomobilov ter prijava za let preko Frankfurta v Ljubljano

- DAN -

16

FRANKFURT – LJUBLJANA

Zjutraj pristanek v Frankfurtu in nadaljevanje leta v Ljubljano

22.06.2023

Datumi odhodov

 • 22.06.2023
 • Odprte prijave