PROGRAM POTOVANJA

- DAN -

1

LJUBLJANA – JOHANNESBURG

Zbor potnikov na letališču J. Pučnika Ljubljana dve uri pred poletom. Prijava na polet. Polet preko enega izmed letališč proti Johannesburgu. Obroki na letalu.

- DAN -

2

JOHANESBURG

Po pristanku in ureditvi vstopnih formalnosti ogled Jo’burg-a, kot ga pogosto imenujejo v skrajšani obliki, industrijskega, finančnega, rudarskega in prometnega središča države ter središče pokrajine Witwatersand. Ogledali si bomo borzo zlata, finančne četrti in Soweto, katerega ime je zloženka iz prvih zlogov za Sout West Townships. Nadaljujemo do Gold Reef Citya, ki spominja na čase množičnega iskanja zlata in je polno starih stavb, čajnic in pubov. Večerja v restavraciji, namestitev v hotelu, nočitev.

- DAN -

3

JOHANNESBURG – VIKTORIJINI SLAPOVI

Zajtrk in vožnja na letališče Johannesburg, odkoder bomo poleteli do Viktorijinih slapov. Takoj po pristanku se bomo odpeljali na ogled slovitih Viktorijinih slapov in tradicionalne vasice Ndebela. Prevoz do hotela, namestitev. V popoldanskih urah se bomo odpravili z ladjo na križarjenje po reki Zambezi ter tako mogočnost Viktorijinih slapov doživeli še bolj neposredno. Večerja v restavraciji, nočitev.

- DAN -

4

VIKTORIJINI SLAPOVI – JOHANNESBURG – PILANESBERG N.P.

Zgodnji zajtrk in transfer na letališče, odkoder bomo poleteli za Johannesburg. Po pristanku avtobusna vožnja do narodnega parka Pilanesberg, petega največjega in najpriljubljenejšega v Južni Afriki, z več kot 10.000 primerki ptic, vključno z najpomembnejšo »veliko peterico« – lev, leopard, nosorog, bizon in slon. Namestitev v počitniškem naselju v »lodgih«, kočah, ki nudijo vso potrebno udobje. Nato se bomo odpeljali v park na naš večerni safari in spoznali večerno življenje savane. Po izletu v park vrnitev v naselje. Večerja v restavraciji. Nočitev.

- DAN -

5

PILANESBERG N.P. – LESEDI – HARTBEESPORT

Še pred zajtrkom se bomo podali na jutranji safari, ki bo predstavil novo sliko bujnega življenja v parku. Nekaj najlepšega je čas, ko se mnoge od živali spravljajo k počitku, druge pa na lov ali pašo. Po ogledu vrnitev v počitniško naselje na zajtrk. Po zajtrku se bomo odpravili na pot v Lesedi, etnološki muzej na prostem in spoznali kulture več afriških plemen in uživali v ritmih njihovih tradicionalnih plesov. Kosilo z značilnimi afriškimi jedmi. Po folklorni predstavi in ogledu dejavnosti v naselju bomo nadaljevali pot do letoviškega kraja Hartbeesport, ki leži ob umetnem jezeru. Nastanitev v hotelu. Nočitev.

- DAN -

6

HARTBEESPORT – PRETORIA – JOHANESBURG

Po zajtrku bomo nadaljevali odkrivanje dežele z obiskom Pretorie, glavnega mesta Južnoafriške Republike. Ogled mesta vključuje ogled spomenika Voortrekker, ki je bil postavljen v spomin 470 Boerom, ki so 16. decembra 1938, pod vodstvom Adriesa Pretoriusa, v bitki pri Krvavi reki premagali 12.000 Zulujev. Sprehodili se bomo po Cerkvenem trgu, ki ga obkrožajo zgradbe kot je Reserve Bank in Palace of Justice – sodna dvorana, v sredini pa se nahaja Stari lev – Paul Kruger, ki opazuje pisarniške delavce kako poležavajo v travi. Ob koncu si bomo še ogledali kompleks zgradb iz rdečega peščenca – Union Buildings in nadaljevali pot v Johannesburg. Na poti še obisk slonjega zavetišča v Magaliesburgu. Večerni prihod v Johannesburg. Večerja v restavraciji. Namestitev v hotelu. Nočitev.

- DAN -

7

JOHANNESBURG – CAPE TOWN

Po zajtrku prevoz na letališče in polet v Cape Town, kjer bomo pristali okoli poldneva. Eno najlepših mest sveta, ki mu čudovito ozadje daje Mizasta gora je ponos JAR. Oglede bomo pričeli na Mizasti gori, (če bo vreme dopuščalo), kamor nas bo v nekaj minutah pripeljala vzpenjača in od koder se nam bo odprl izreden pogled na mesto, obdano s prečudovitimi obalami, pečinami in pogorji. Nato se bomo sprehodili ob parlamentu in anglikanski katedrali Sv. Jurija in se zapeljali mimo pristanišča do malajske četrti, kjer prebivajo Malajci in indonezijski muslimani. Slednji še danes dajejo mestu poseben pečat. Večerja v restavraciji. Namestitev v hotelu, nočitev.

- DAN -

8

RT DOBREGA UPANJA

Po zajtrku nas bo pot vodila skozi prekrasne zalive Camps Bay in Hout Bay ter skozi male ribiške vasice ob morju, ki imajo svojevrsten utrip. Konec poti bo na impozantnem Rtu dobrega upanja. Legendarni rt je leta 1487 prvi dosegel pomorec Bartolomej Dias in ga poimenoval Cabo da Boa Esperanca. Deset let kasneje pa je, na svoji poti v Indijo, rt prvi obplul Vasco da Gama. Danes je celotno območje spremenjeno v narodni park. Na povratku v Cape Town bomo obiskali kolonijo pingvinov, nato pa nadaljevali pot v Stellenbosh – eno izmed središč pridelovanja vina. Ogled vinske kleti in preizkušnja njihovega vina. Po obisku vožnja v Cape Town. Večerja v restavraciji. Nočitev v hotelu.

- DAN -

9

CAPE TOWN – EVROPA

Zajtrk. Dopoldanski izlet v botanični vrt Kirstenbosh, kjer bomo lahko občudovali ogromno različnih rastlinskih vrst. Po daljšem sprehodu po parku sledi še prevoz na letališče in prijava na polet proti Evropi. Obroki na letalu.

- DAN -

10

LJUBLJANA

Po postanku na enem izmed letališč, nadaljevanje poleta v Ljubljano, kamor bomo predvidoma prileteli v popoldanskem času

Datumi odhodov